Да приготвим идеалната паста

img

Да приготвим идеалната паста

Съветите на Барила за приготвяне на перфектната паста.

Пастата с марка Barilla cе произвежда само от най-висококачествената твърда пшеница, на което се дължат и уникалният вкус, златистият цвят и "ал денте" текстурата на самата паста. При самото варене на по-ниско качествена паста цялото нишесте се разтваря във водата и като резултат самата вода става мътна, а пастата губи формата и текстурата си. За разлика от тях пастата с марка Барила остава стабилна при варенето, не губи формата си, цветът й остава все така златист, а сосовете се комбинират чудесно и всичко това доставя единствено кулинарна наслада за сетивата.


Да приготвим идеалната паста

1. Пастата е не просто паста. Не всички пасти са еднакви. Качеството на пастата зависи от качеството на съставките й. Един прост тест може да ви научи да разпознавате качествената паста: ако водата не се пени при варенето, остава чиста, а пастата запазва златистия си цвят, то тогава вие готвите с Барила.


2. Вода, вода и пак вода. Хората обикновено не използват достатъчно голям съд за варене и достатъчно количество вода, за да сварят пастата. Правилото е: един литър вода за 100 грама суха паста.3. Сол. Осолената вода допринася за по-добрия вкус на готовата паста. Добавете сол малко преди водата да заври и да сипете пастата в тенджерата. На всеки литър вода се препоръчват 7 грама сол.


4. Олио и вода не се смесват. Когато приготвяте висококачествена паста като Барила, не е необходимо да се добавя олио. Олиото по-скоро ще направи повърхността на пастата "хлъзгава" и съответно сосът вместо да прилепне към нея, ще се отцеди на дъното на чинията.


5. Без изплакване! Пастата на Барила няма абсолютно никаква нужда от изплакване или отцеждане. Характерно за качествената паста е, че по време на самото варене във водата се разтваря съвсем малка част от нишестето и всъщност това е причината след изваждане от водата, пастата да не слепва. Всъщност изплакването на пастата е много погрешно - по този начин се отмива повърхностният слой нишесте, който се "слепва" със соса при сервирането.


6. Ал денте. Пастата трябва да се вари "ал денте". Буквално изразът означава "до зъб" или иначе казано - леко твърдо за дъвчене. Идеалният начин за приготвяне е когато след сваряването, пастата леко се загрее и на тиган заедно със соса.


7. Комбинирайте най-подходящата форма паста с най-подходящия за тази форма сос. И в правилното съотношение. Италианците всъщност слагат съвсем малко сос в своята паста, именно защото искат да усетят еднакво добре вкуса и на пастата, и на соса. Така че, ако искате да се насладите на пастата си, то не я давете в сос. Правилото гласи, че трябва да се използва толкова сос, колкото и паста, като след сваряването, пастата се запържва леко на тиган със соса. Пестото обаче, може да се използва и директно - без загряване на тиган. В Италия съществуват над 300 вида паста, като най-често всеки регион има своя специфична форма или рецепта, с която се гордее. Различните форми паста си подхождат с различни видове сосове. Така например, късата паста като пенето върви най-добре с късчета месо и сос на зеленчукова основа. Фетучини или папарделе вървят най-добре с богати на вкус, сметанови сосове, докато букатините и канелоните са идеални за печене на фурна.


8. Пастата се произвежда от твърда пшеница. Хубавата паста се прави от грис от твърда пшеница (семолина), който се получава при смилането на зърната твърда пшеница. Пастата Barilla се произвежда от 100% висококачествена твърда пшеница.